Aktivisti napadli plán výstavby garáží na Kollárovom námestí na prokuratúre

16.08.2012 Bratislava

Bratislava 16. augusta (TASR) - Občianski aktivisti z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) sa v súvislosti s plánovanou výstavbou podzemných garáží na Kollárovom námestí obracajú na prokuratúru. Žiadajú, aby bola preskúmaná zákonnosť rozhodnutia hlavného mesta, ktoré dáva súhlasné stanovisko k pripravovanému investičnému zámeru.

Na Kollárovom námestí sa má na mieste súčasného parku vybudovať parkovacia garáž pre 297 áut. Súčasťou tohto zámeru je aj výrub 53 stromov a ďalšej zelene parku.

"Toto vydané záväzné stanovisko pokladáme za veľmi nebezpečný precedens, ktorý sleduje akurát tak finančné ciele investora a nie verejný záujem," uviedol vo vyhlásení BAO Matej Vagač. Iniciatíva žiada Okresnú prokuratúru Bratislava I., aby preskúmala zákonnosť vydaného záväzného stanoviska z hľadiska územného plánu, stavebného zákona i verejného záujmu.

Argumentujú tým, že daná funkčná plocha je v územnom pláne charakterizovaná ako park so sadovníckymi a lesoparkovými úpravami, na ktorom nie sú prípustné žiadne stavby. Dodávajú aj to, že územie je definované ako stabilizované, čo stavebné zásahy predpokladá len v takej miere, keď sa zásadne nemení charakter územia. "Toto však vydané záväzné stanovisko absolútne mení," tvrdí Vagač.

Podľa BAO v tomto prípade vzniká nebezpečný precedens. "Takáto chybná a nezákonná interpretácia ÚP spôsobí v budúcnosti, že pod každým jestvujúcim parkom v meste bude možné stavať garáže alebo iné podzemné stavby," uviedol Vagač.

Aktivistom sa nepáči ani to, že v zámere výstavby podzemnej garáže sa ráta s obnovou parku, ktorý by mal vyrásť na streche podzemného parkovacieho domu. Myslia si, že kvalitný mestský park s veľkými stromami, ako je teraz na Kollárovom námestí, nemôže nahradiť zeleň na streche garáže. Navyše tvrdia, že v takomto prípade podľa stavebného zákona mali byť vydané dve stavebné povolenia - na garáže a aj na park, a teda aj dve záväzné stanoviská. Podľa iniciatívy BAO vydané záväzné stanovisko mesta popiera základné ústavné právo na priaznivé životné prostredie a zákonnú povinnosť zachovať a chrániť ho.
 

Vyberte región